Személyes mentorálás

“A legtöbb hiba a tapasztalat hiányából ered, viszont a tapasztalat, számtalan hiba összességén alapul”

A tanulás leghatásosabb módja kétség kívül a személyes mentorálás.

Én másfél évig voltam a mentoromnál Herr Serrernél aki akkoriban a Postfinance AG (Svájci bank) vezető elemzője volt. Rengeteget tanultam tőle, rengeteg hibától óvott meg. Az egyik fő előny, hogy a személyiségemnek megfelelő tempóban is irányban tudtunk haladni.

Én is tartok mentorálást, melynek részleteiről itt lehet olvasni: https://varkuti.eu/mentoralas/

Jelenleg 2 stabil tanítványom van, akik közül az egyikkel nemsokára élesben is elkezdünk kereskedni. Jelenleg 3-4 nyereséges trédjére jut 1 veszteséges. Ezeket a trédeket ő egyedül kötötte be a megtanultak alapján. Másik tanítványommal kicsit lassabban haladunk, mert kisbabája mellett nem jut annyi idő a kereskedésre amennyit szeretne. De vele is jó úton vagyunk.

Biztosan sokakat a költség riaszt el, én egy kisebb vagyont hagytam akkori mentoromnál, ez egy drága dolog. De ha figyelembe vesszük, hogy mennyi veszteséges trédtől, mennyi felesleges szemináriumtól, felesleges könyvtől óvott meg, már egészen másfelé billen a mérleg nyelve.

Jelenleg tehát még van helyem (4-nél többet nem vállalok), várom szeretettel. Még egyszer a részletek itt: https://varkuti.eu/mentoralas/

Megvan a RENKO webinár időpontja

7 hiba amit minden kezdő elkövet. Ezeket ismerni kell!

Intuitív tréding

Ez az előkelő kifejezés arra, hogy mindenféle terv, stratégia nélkül nyomkodjuk a Buy/Sell gombot. Az “Úgy gondolom…” és “Szerintem…” kezdetű mondatoknak nincs helye a kereskedésben.
Stratégia nélkül nem szabad kereskedni.

Stop nélkül trédel, vagy igazítgatja a stoppot

Egyszer-kéteszer kistoppolódik, ez után úgy gondolja az a megoldás, hogy nem tesz stoppot. Fatális tévedés, ha szerencséje van egy ideig még jól is mehet a dolog, de csak idő kérdése, hogy mikor ragad benn egy trédben amivel rengeteg pénzt veszít.
A stoppnak, mint a stratégia minden elemének a chartból kell származnia, tehát nem véletlenül van ott ahova tettük. Ne tologassuk kereskedés közben, a veszteséget le kell nyelni és a következő trédre koncentrálni.

Forgatja a trédet

Ha benne van egy trédben, és megfordul az árfolyam, gyorsan bezárja a trédet és megfordítja, akár többször egymás után is. Rengeteget lehet így veszteni. Murphy törvénye szerint az autópályán mindig a másik sáv halad gyorsabban, akkor is ha sávot vált.

Megérzésre zárja a trédet

Ha fut a tréd, ott ül a gép előtt és izgatottan figyeli. Most jó irányba megy, jaj, visszafordult, nem, mégis jó az irány…stb. Csak idő kérdése mikor avatkozik be és zárja be a trédet, hogy ennyi már nekem elég. Ez legalább biztosan megvan.
Nincs tudatában, hogy a saját nyereségeit vagdossa meg. Még ha néha jól jön, hogy előbb zárt, de hosszú távon biztosan csak magának árt. A stratégia szerint nem véletlenül van ott a célár, ahova tettük. Meg kell maradjunk a stratégiánál. Hosszú távon egész biztosan így jár jobban.

Nem törődik a lot nagyságrenddel

A legelején még nem baj, ha valailyen fix lotmérettel nyitogatja a trédjeit. Egy idő után azonban meg kell szokni, már a demózás időszakában, hogy a Money Management szabályai szerint százalékos kockázatban és nyereségben gondolkodjon. Hogy hány pípet csinált valaki egy hónapban, az nem mond semmit a pénzbeli teljesítményről. Egy 30 pípes nyereség, lehet akár 3% tőkére vetített nyereség is, ha a stop 10 píp távolságban volt..
Így 100 píp lehet 1% is, ha a stop 100 píp távolságra volt.

Túl korán kezd el élesben kereskedni

Sikerül 1-2 netán több nyertes tréd és az ember máris hajlamos bebeszélni magának, hogy megy ez, ura a helyzetnek. A szerencse alapú trédek nem számítanak, csak azok, amelyeket meg tud ismételni, vagyis egy meghatározott stratégia áll mögötte.
Minden tanítványomnak azt tanácsolom, hogy csak akkor kezdjen élesben kereskedni, ha legalább 3 hónapig folyamatosan nyereséget tud generálni. Vesztes trédek persze vannak, de 1 tréd, nem tréd, a lényeg a havi végeredmény.

A bróker kiválasztását nem veszi komolyan

Manapság egy szép weboldalt minden teenager tud csinálni, mégis hallom újra és újra, hogy valaki azért választotta XY brókert, mert meggyőző weboldala volt.
Tisztában kell lenni a Market Maker, ECN, STP típusokkal. A Youtube csatornámon részletesen kitárgyalom ezt a kérdést a Forex csapdái videóban. Már itt az elején, még egyetlen kereskedés nélkül is lehet fatális hibát csinálni.

Tőzsdei kezdőknek: egy bevált és bizonyított részvényösszeállítás csaknem 90% teljesítménnyel

Talán hallott már az amerikai TSI rendszerről. Ez tulajdonképpen egy sikeres befektetési portfólió összeállítási szisztéma. A rövidités jelentése: Twincharged Stratified Injection oder Turbocharged Stratified Injection.

Az USA TSI jól teljesít a nehéz és ingadozó tőzsdei fázis ellenére. Ennek egyik oka: a technika és az alapvető barométerek által létrehozott biztonsági mechanizmusok beavatkoztak, és a depot csak a kézifékkel lassítva van mozgásban.

Magas TSI értékek

A TSI-rendszert kifejezetten a Nasdaq Composite Tech állományaira tervezték. Így csak a legerősebben növekvő tendenciákat azonosítja egy olyan környezetben, amelyek máris ígéretes befektetéseknek ígérkeznek. Az TSI-rendszer már a korai szakaszában nyomon követte a növekedést. Az Nvidia (240 százalékos nyereség), az AMD (183 százalékos nyereség) és a Pan American Silver (100 százalékos nyereség).
Az amerikai TSI szisztémát úgy optimalizálják, hogy hogy kiszűrje a legerősebb értékeket a több mint 2500-as Nasdaq Composite Indexből. A portfolió bevezetése óta a könyvnyereség csaknem eléri a 90%-ot. A többi ismert TSI-rendszerhez hasonlóan a stratégia olyan részvényekre támaszkodik, amelyek a TSI rangsorolását tükrözik.

A maximális diverzifikáció érdekében az USA-beli TSI-rendszer a Nasdaq Composite-ot különböző piaci kapitalizációs osztályokba osztja, és minden osztályhoz (nagy, közepes és kis méretű) egy rangbesorolást készít. A Big Caps-ok közül az Amarin Corporation részvénye ugrik ki. A biotechnológiai érték egy szinte tökéletes TSI értékkel (99,94 százalék) nagyon meggyőző. Az elmúlt három hónapban bekövetkezett óriási áremelkedés háttere egy gyógyszerteszt pozitív eredménye. A részvény azonban nem szerepel az TSI-ben. A Depot szabályok szerint azokat a részvényeket kiveszik a portfólióból, amelyek a közelmúltban túlságosan magszaladtak, mint az Amarin Corporation esetében történt.
A Nasdaq kompozit azonban elég alternatívát kínál. Így a portfólió jelenleg is számos első osztályú trendrészvénnyel rendelkezik, amelyek mindegyike vételi jelet ad. Az érdekelt olvasók, akik beszélnek németül az Aktionär különkiadásában, a TSI-USA magazinban (29,99 EUR) tájékozódhatnak, eBook formájában sokkal olcsóbb: 5,99€. Az aktuális számban frissítették az TSI-listákat. A jelenleg portfólióban lévő amerikai részvények a magas TSI-értékekkel meggyőzőek és egyértelmű befektetések.

Napi swing technikai előrejelzés EURUSD

Az 1.1305-ös pénteki zárás és a korai árfolyammozgások alapján a hétfői EUR / USD irányát valószínűleg a tréderek reagálása az 1.1315-ös szintre fogja meghattározni.

Bikás forgatókönyv

Az 1.1315 alatti tartós elmozdulás jelzi a vásárlók jelenlétét. Ha ez a lépés elegendő felfelé mutató lendületet eredményez, akkor a rally valószínűleg az 1.1345-ös szintig tarthat. Az EUR / USD továbbra is az 1.1345-es felett marad, akkor az 1.1370-es és az 1.1395-ös további célok elérése várható.

Medvés forgatókönyv

Az 1.1315 alatti tartós jelenlét jelzi az eladók visszatérését. Ha ez elég lendületettel történik, akkor az eladóknak a pénteki 1.1270-es szint lehet a célára.

A következő gyorsuláshoz a triggerpont az 1.1267-es szint. Ha ez az ár is elesik, akkor a short esetleges kiterjesztése egy másik támaszra esik 1.1216-nél.

6,2% nyereség 2 nap alatt a TrendSurferrel

TrendSurfer Webinár

Pénteken, December 21.-én 19 órakor

Előadó: Várkuti Géza

A TrendSurfer stratégia egy módosított mozgó átlagon alapul, melynek a meredekségét vizsgáljuk a belépési jelhez.

A fenti screenshot a GBPUSD pár 2 napját (csütörtök-péntek) mutatja M15-ös charton. A nyertes trédek (fehér vonal) sokkal többet hoznak mint amennyit a vesztesek (piros vonal) elvisznek
  • 2 nap
  • 1 devizapár
  • A sárga számok a nyereség %-ban
  • Eredmény: 6,2% profit

2018. 12. 21.
Pénteken este 19
 órakor

1 GBP=1 EUR? Brexit soft vagy hard

A brit miniszterelnökasszony May éppen hogy megúszta az ellene indított bizalmatlansági indítványt. Ez azonban még messze van attól, hogy rendbe jöjjenek a dolgok. A szituáció azért olyan komplikált, mert a brit parlamentben feloldhatatlannak látszó ellentétek jóformán lehetetlenné teszik, hogy Nagy-Britannia a külföld felé mint egy egység, képviselve legyen. Theresa May sajnos nem egy Winston Churchill formátumú politikus, sajnos nem képes arra, hogy a szélsőséges erők között egy konszenzust hozzon létre. May hiába utazott Brüsszelbe, hogy újabb engedményeket próbáljon meg kicsikarni az EU-ból. Ez azonban minden jóindulat ellenére nem olyan egyszerű, hiszen hogy 27 tagállam egy hanggal tudjon beszélni, ahhoz újabb időtrabló tárgyalások lennének szükségesek. Az EU megcsinálta a házi feladatát, Nagy-Britannia nem. Read more

A blokklánc (Blockchain) technológia, a jövő innovációja

Meggyőződésem, hogy az internet feltalálása óta ez a technológia a leginnovatívabb, és olyan felhasználási lehetőségekkel kecsegtet, amiről ma még nem is tudunk.

Amíg a Bitcoin a jelenlegi körülmények között a csúcs (2018/06/12) óta elvesztette az értékének csaknem 80% -át és válságban van. A mögötte lévő  blokk lánc technológia szinte észrevétlenül egyengeti az utját egyre több területen . Mivel nagyon hasznosnak tűnik, ezért egyre több szoftver és tanácsadó cég vesz részt a fejlesztésben. De milyen területeken rendelkezik a Blockchain ezzel nagyszerű jövőjével, és mely vállalatok tudnak a legtöbbet profitálni belőle? Lássu csak..

Mi az a Blockchain (blokk lánc)?
Rövidere fogva a szót a Blockchain tulajdonképpen egy egyre folytatódó-bővülő listája a végrehajtott tranzakcióknak. A legújabb, utolsó  “láncszemben” az összes megelőző tranzakció szerepel és egymással egyeztetve van, úgyhogy nem lehet manipulálni, teljesen transzparens és minden pillanatban ellenőrizhető. Read more

USDCHF Dec.12.

Holnap dönt az SNB (Svájci Nemzeti Bank) a kamatlábról, a piac és az elemzők arra számítanak, hogy az alapkamat -0,75% marad. A korábbi Q3-as GDP alakulása meglepte az elemzőket egy  0,2% -os visszaeséssel. Ezenkívül a globális kereskedelmi feszültségek és az erős CHF  novemberben az inflációt 0,9% -ra csökkentette. Ezen túlmenően az SNB valószínűleg megváltoztatja a monetáris politikát, amely a frankot továbbra is “magas értékűnek” tartja. A fő támasz a 0,9740-es szintnél van, az 1,0000-es ellenállásnak inkább pszichológiai háttere van.