PROFITÁLNI AKARSZ A HÉTEN? EZEKRE MINDENKÉPP FIGYELJ!

PROFITÁLNI AKARSZ A HÉTEN? EZEKRE MINDENKÉPP FIGYELJ!

PROFITÁLNI AKARSZ A HÉTEN? EZEKRE MINDENKÉPP FIGYELJ!

A befektetők élénken figyelik a pénteki amerikai foglalkoztatási adatokat, hogy felmérjék a Federal Reserve kamatemeléseinek gazdasági hatását. Miközben a piacok megpróbálják meghatározni, hogy a bank novemberi ülésén újabb 75 bázispontos kamatemelést hajt végre, a héten több Fed-tisztviselő is beszédet tart. Miután pénteken befejeződött a harmadik egymást követő negyedéves esés, úgy tűnik, hogy az amerikai részvénypiacok továbbra is kiszámíthatatlanok maradnak. Az Egyesült Királyságban a befektetők a Konzervatív Párt éves konferenciáját figyelik, hátha a kormány adócsökkentő költségvetésével kapcsolatban megváltozik a véleményük, ami miatt a font árfolyama zuhanni kezdett, a hitelek ára pedig az egekbe szökött. A jelentések szerint az OPEC a szerdára tervezett ülésén jelentős kibocsátáscsökkentésről tárgyal.

 

Ezek az információk segítenek a hét kezdetén, hogy profitálni tudjunk.

 

Szeptemberi foglalkoztatás jelentés

A pénteken esedékes szeptemberi foglalkoztatási jelentés azt fogja mutatni, hogy a Fed kamatemelések sorozata hatással van-e a munkaerőpiacra.

A közgazdászok szerint az amerikai gazdaság 250 ezer új munkahelyet teremtett a múlt hónapban, a munkanélküliségi ráta változatlanul 3,7% maradt, a bérnövekedés pedig továbbra is erős.

A legutóbbi állásstatisztikák azt mutatják, hogy az óriási mértékű kamatemelések sorozata ellenére a munkaerőpiac még mindig erős.

Egy újabb pozitív munkahelyi jelentés megerősítheti a Fed még inkább sólyomszerű álláspontjának elfogadását, talán felzaklatva a piacokat, amelyek már most is szenvednek az aggodalmaktól, hogy milyen magas kamatlábakra lehet szükség, mivel a Fed az elmúlt negyven év legrosszabb inflációjával küzd.

Másrészt a lassú munkaerőpiacra utaló jelek növelhetik az aggodalmakat, hogy a Fed agresszív szigorítása veszélyezteti a gazdaságot azzal, hogy recesszióba taszítja azt.

 

FED beszéd

A New York-i Fed elnöke, John Williams mellett a héten felszólal Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke, Charles Evans, a chicagói Fed elnöke, Mary Daly, a San Franciscó-i Fed elnöke és Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke.

A befektetők azt jósolják, hogy a Fed novemberben újabb 75 bázispontos kamatemelést hajt végre. A Fed tisztviselőinek legutóbbi megjegyzései szerint az infláció csökkenésének konkrét jeleit szeretnék látni, mielőtt úgy döntenének, hogy abbahagyják a szigorítást.

A Fed irányadó kamatlába jelenleg 3,00% és 3,25% között van, ami pontosan 3 százalékponttal több, mint 2022 elején volt. A tisztviselők további kamatemeléseket is terveznek az idei évre és 2023-ra.

A gazdasági naptárban szerepelnek az Institute of Supply Management felmérései a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor aktivitásáról, amelyek várhatóan továbbra is erősek maradnak.

 

Tőzsdei volatilitás

Miután pénteken véget ért egy turbulens harmadik negyedév, amelyet a tartósan magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a recessziós félelmek jellemeztek, a piacok most a 2022-es év utolsó szakaszát kezdik.

A Wall Street az elmúlt három negyedévben veszteséges volt, ami az S&P 500, a Nasdaq és a Dow esetében 2008 óta a leghosszabb veszteségsorozatot, a Dow esetében pedig hét év óta a legrosszabb negyedévet jelenti.

Az amerikai kincstári kamatok több mint egy évtizede a legmagasabb szintre szöktek fel, ami a részvények értékelését romba döntötte, miközben a Fed az elmúlt évtizedek legsúlyosabb inflációja ellen folytatott monetáris politika szigorításával küzdött.

Sok befektető szerint a kiszámíthatatlan mozgások addig tartanak majd, amíg nem lesz bizonyíték arra, hogy a Fed sikerrel veszi fel a harcot az infláció ellen, ami aztán lehetővé teszi a tisztviselők számára, hogy leállítsák a monetáris szigorítást.

 

Az Egyesült Királyság piaci zűrzavarai

Vasárnap kezdődik a Konzervatív Párt éves konferenciája. A piaci befektetők élénken figyelik majd a pártvezetők megjegyzéseit az új kormány “minibüdzséje” nyomán, amely szeptember 23-án adócsökkentési és hitelfelvételi szándékot tartalmaz.

A font napokon belül rekordalacsony szintre zuhant, és a Bank of England kénytelen volt közbelépni, hogy megakadályozza a piaci összeomlást az egekbe szökő állami hitelfelvételi költségek miatt.

A piacok átmenetileg stabilizálódtak a BoE ígéretének köszönhetően, miszerint 69 milliárd dollár (65 milliárd font) értékben vásárol hosszú lejáratú zálogleveleket, de még korai lenne kijelenteni, hogy az eladási hullám véget ért. A BoE jelenleg abban a kínos helyzetben van, hogy a kötvényeladási tervét késlelteti, ami monetáris lazításhoz vezet, miközben a kamatemelések révén szigorít is.

Kijelentette, hogy ragaszkodik a kötvények eladására irányuló stratégiához, és várhatóan novemberben tovább emeli a kamatlábakat.

A befektetők azt állítják, hogy a kormánynak nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy visszanyerje a bizalmat.

Hétfő reggeli breaking news: Miután a hétvégén a Konzervatív Párt számos prominens tagja felszólalt a javaslat ellen, az Egyesült Királyság feladta a legmagasabb jövedelemadó-kulcs csökkentésére irányuló törekvéseit.

Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a Twitteren azt írta: “Megértettük, és meghallgattuk”, ezzel befejezve az új Liz Truss-kormány első jelentős fordulatát. Az adócsökkentés, amely elsősorban a nemzet legjobban kereső tagjainak kedvezett volna, “elterelte a figyelmet arról a legfőbb célunkról, hogy szembenézzünk az országunk előtt álló nehézségekkel” – állította Kwarteng a tweethez csatolt nyilatkozatában.

A csökkentés csak egy kis része volt annak a 45 milliárd fontos (48 milliárd dolláros) adománynak, amelyet Kwarteng két héttel ezelőtt jelentett be a minibüdzsében, de ez heves politikai visszhangot váltott ki a konzervatívok ellen. A párt korábbi nehézsúlyú tagja, Michael Gove, aki azt mondta, hogy nem fogja támogatni az intézkedést, amikor az a parlament elé került, vasárnap a konzervatívok bírálói között volt.

A híreket jól fogadta a font, ami segített enyhíteni a Kwarteng eredeti tervei által keltett feszültséget. Tekintettel arra, hogy a két héttel ezelőtt bejelentett összes többi adócsökkentés még mindig érvényben van, és a kormány novemberig nem tervez további információkat közölni arról, hogy ezeket hogyan fogják finanszírozni, nem volt azonban világos, hogy a hír hosszú távú támogatást nyújt-e neki.

 

OPEC-gyűlés

Szerdán Bécsben ül össze a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szövetségeseivel, köztük Oroszországgal, hogy megállapodjanak a novemberi termelési kvótákról.

A Bloomberg korábban közzétett jelentése szerint a kartell a zuhanó olajárak és a rendkívüli piaci volatilitás miatt fontolóra veheti a termelés napi több mint 1 millió hordóval történő csökkentését.

Oroszország februári ukrajnai invázióját követően az olajárak megugrottak, de ezt követően csökkentek, mivel aggódtak amiatt, hogy az agresszív monetáris szigorítás hogyan befolyásolhatja a globális fejlődés kilátásait. Az árakat az amerikai valuta erősödése is befolyásolta.