fbpx

Miért teszünk meg dolgokat, amiről tudjuk, hogy nem kellene megtennünk?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az ember büszke rá, hogy inteligenciájával kiemelkedik az állatvilágból. Tehát egy olyan lénynek tartjuk magunkat, aki döntéseit megfontolja és logikai alapon határoz el ezt, vagy azt.

Ezzel, csak egy gond van – ez egyszerűen nem igaz. Döntéseink nagy részének emócionláis mozgató rugója van, akkor is, ha ezzel tudatosan ártunk magunknak.

Engedjék meg, hogy elmeséljek 2 kísérletet, melyeket a Michigani egyetem pszichológiai tanszékén végeztek el.

Olyan önkénteseket kerestek, akik kettesével véve ugyan annál a cégnél dolgoztak, lehetőleg hasonló munkakörben és lehetőleg felületesen még ismerték is egymást. Nem barátokat, hanem inkáb konkurenseket. Két csoportra lettek osztva, a két résztvevő közül az egyik az adományozó, a másik a fogadó csoportba tartozott. Minden adományozó kapott 100 dollárt és a feladatot, ossza el kollégájával a pénzt, úgy ahogy helyesnek tartják. Miután megtörtént az elosztás, közölték a második szabályt: a fogadónak jogában állt elfogadni a pénzt, vagy visszautasítani az ajánlatot. Ez esetben azonban mindkettőnek vissza kellett adni a pénzt.

Láss csodát: azok, akik az elosztást igazságtalannak találták, azok döntő része inkább visszaadta a pénzt, s így mindenki üres kézzel mehetett haza. Magyarul nevezhetjük igazságérzetnek, vagy akár bosszúnak, de inkább lemondtak a pénzről, mert nem nekik lett igazuk. Logikailag nézve ez buta döntés, hiszen jobb, mondjuk 40 dollárral hazamenni, mint semennyivel.

Emóció dönt, nem a logika.

A másik kísérletben egy 20 dolláros bankjegyre lehetett licitálni 1 dolláros lépésekben. Aki a legtöbbet ajánl, azé a huszas, a második helyezettnek azonban ki kell fizetni utolsó árajánlatát. A kísérlet irányítói igyekeztek gyorsítani a történéseket, teátrális kalapácsos licitálást rendezve. A kísérletet többször, különböző emberekkel elvégezték, és a huszas 10-ből 8 menetben drágábban kelt el mint amennyit , vagyis 20 dollárt, ért. Itt a veszteségtől való félelem késztette a delikvenseket a logikátlan döntésekre, hogy nehogy veszítsenek, inkább veszítettek. Abszurd, nem?

Ha fut egy tréd és a gép előtt ülve követed, kialakul egy emócionális kapcsolat a tréddel. Már csak idő kérdése mikor fogsz beavatkozni, felrúgva a stratégia exit szabályait. Az amik azt mondják “Don’t love the trade” – ne szeress bele a trédbe. Gondoljatok erre mielőtt idő előtt bezártok egy trédet, itt is a már meglévő nyeremény elvesztése arra készteti a trédert, hogy inkább megvágja saját nyereségét, ami a hó végi kimutatásban bizony hiányozni fog.

A németek pedig azt ajánlják, hogy “Den Kopf freizukriegen”, ami annyit tesz, hogy a fejet (agyat) szabaddá tenni (a pszichológiai nyomástól).

1990 ben kezdtük, még egy másik, régebbi weboldallal. A Forexnek még mindig erősen negatív híre van, a szerencsejátékok közé sorolják. Ez ellen igyekszünk mindent megtenni és bebizonyítani, hogy ez egy szakma, amit meg lehet és meg is kell tanulni.

Irodánk

A robots kereskedésről

A robotos kereskedés messze nem jelenti azt, hogy az ember minden beavatkozás nélkül az Expert Advisorra hagyatkozhat. Nyilván való illúzió azt hinni, hogy az ember vesz egy robotot, s ez megoldja jövőbeni financiális problémáit. A piac állandóan változik, ha egy robot negatív fázisa 1-2 hónapja tart, akkor újra át kell gondolni használatát, esetleg újra lehet optimalizálni. Mindenképpen figyelembe kell venni a fundamentális eseményeket, ezek körül ajánlatos a robotokat kikapcsolni. Trendkövető stratégiákat oldalazás esetén szintén ki kell kapcsolni. Összefoglalva: Ha a piac állapota nem alkalmas a stratégia trédelésére, ha ideiglenesen is, de el kell tekinteni a robot használatától.

PayPal/Stripe előfizetés

**Az előfizetési díjakat a PayPal a megrendelt időtartamonként automatikusan levonja. Lemondani az esedékes fizetés előtt kell. A fizetési periódus figyelemmel kísérése a vevő felelőssége. Megkésett lemondás esetén nem áll módunkban visszafizetni.

Ⓒ 2009-2020 - All Rights Are Reserved