MI FOGJA MOZGATNI A PIACOKAT EZEN A HÉTEN?

MI FOGJA MOZGATNI A PIACOKAT EZEN A HÉTEN?

MI FOGJA MOZGATNI A PIACOKAT EZEN A HÉTEN?

Ezen a héten a vállalati bevételek kerülnek a középpontba. A múlt heti banki bevételek vegyes eredményeket értek el, és a CPI-jelentés túlszárnyalása, majd az azt követő Federal Reserve a következő kamatemelés mértéke miatt minden egyes vállalati hírt elárasztott.

Mivel az Egyesült Államokban kevesebb gazdasági adat van, amely közvetlenül befolyásolja a Fed döntéshozatalát, és az olyan cégek, mint a Tesla, a Netflix, a Verizon, a J&J és a Bank of America, mind jelentenek. Mindeközben az Európai Központi Bank nagy figyelemmel kíséri a kamatdöntést csütörtökön, és több CPI-jelentést is találni fog az, aki további inflációs hírekre vágyik a múlt heti pozitív meglepetés után.

 Íme, amit tudnod kell az előttünk álló hétről a pénzügyi piacokon.

1. Blue-Chip bevétel

2022 az értékhelyreállítás éve, és több blue chip nehézsúlyú is megosztja a bevételeit ezen a héten.

A Bank of America Corp (NYSE: BAC) és a Goldman Sachs Group Inc (NYSE: GS) hétfőn a bevételeiről számol be.

A Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) és a Novartis AG ADR (NYSE: NVS) keddi jelentése szerint mindkét egészségügyi vállalat a mai napig jobb teljesítményt nyújtott a piacinál. Az Abbott Labs (NYSE:ABT) szerdán számol be, bár részben nehézségei támadtak az amerikai Roche Holding AG (SIX:RO) csütörtöki, az amerikai nyitás előtti.

Csütörtökön az AT&T Inc (NYSE:T), pénteken pedig a Verizon Communications Inc (NYSE:VZ) jelent. Mivel a távközlés ebben az évben eddig biztonságos menedékként működött ezért érdemes figyelni e cégek árfolyamalakulását is.

Philip Morris International Inc (NYSE:PM) (csütörtökön), Union Pacific (NYSE:UNP) (csütörtökön), American Express (NYSE:AXP) (pénteken), HCA (NYSE:HCA) (pénteken) és Schlumberger (NYSE: NYSE: SLB) (péntek) szintén jelentést fognak tenni.

Nyilvánvaló, hogy figyelni kell, hogy a vállalatok hogyan birkóznak meg az inflációval, látják-e a lassuló gazdasági tevékenységet, és hogy ebben a negyedévben a „konyhai mosogató” erőfeszítések bizonyos terheket vagy veszteségeket vállalnak-e, vagy csak az általános piaci óvatosság miatt csökkennek a várakozások.

2. Tech bevételek

Sok nagynevű technológiai vállalattal szemben, akik ezen a héten számolnak be bevételeiről, már lecsökkentek az elvárások, és a befektetők kérdései inkább arra irányulnak, hogy a legrosszabb elmúlt-e.

A Netflix (NASDAQ: NFLX) kedden a piaci nyitvatartás után számol be, jól példázza ezt a kihívást, mivel a streaming óriás részvényei közel 70%-ot estek a mai napig, ami a legrosszabb teljesítmény az S&P 500-ban.

A Tesla (NASDAQ: TSLA) szerdán jelent be.

Az ASML Holding (NASDAQ:ASML) szerdai jelentése hozzáadja a legfrissebb kulcsfontosságú adatokat arra vonatkozóan, hogy a félvezető szektor lassul-e.

A Twitter (NYSE:TWTR) péntek reggel jelenti az eredményt; Noha nem fognak konferenciahívást rendezni Elon Musk függőben lévő felvásárlása miatt, és a jelentésnek nincs közvetlen hatása a cég Musk elleni peres eljárására, mindazonáltal szorosan figyelemmel fogják kísérni.

3. EKB ülés

Csütörtökön ülésezik az Európai Központi Bank, amelyen várhatóan egy évtized után először kamatemelés lesz. Az EKB döntését övező hírekben nincs hiány, legyen szó akár az olaszországi drámáról Mario Draghi miniszterelnök lemondási kísérlete körül, akár az euró kacérkodásáról a dollárral. És további hírek várhatók közvetlenül a találkozó előtt, az eurózóna fogyasztói árindexét kedden teszik közzé. A kamatdöntésen és Christine Lagarde EKB-elnök sajtótájékoztatóján túl a találkozó várhatóan fényt derít a blokk új eszközére, amellyel megakadályozhatja, hogy az országos kötvényhozamok túl magasra emelkedjenek.

4. UK CPI, foglalkoztatás és miniszterelnöki vita

A CPI-jelentés szintén szerdán jelenik meg az Egyesült Királyságban, a foglalkoztatási adatok pedig kedden jelennek meg. A Bank of England korábban részt vett a közelmúltbeli kamatemelési párton, bár folyamatosan, 25 bázispontos ütemben halad, és az erős foglalkoztatottság és/vagy a magas fogyasztói árindexek nyomást gyakorolhatnak a bankra, hogy három hét múlva következő ülésén felgyorsítsa ezt az ütemet.

 Mindkét adatközlés a Boris Johnsont a Konzervatív Párt élére és az Egyesült Királyság miniszterelnökére lecserélő jelöltek televíziós vitái után érkezett. Bár Johnson lemondása nem volt közvetlenül összefüggésben a gazdasági klímával, kétségtelen, hogy az infláció kezelése jó lesz. legfontosabb feladata az új miniszterelnöknek.

5. Hol tart az Olaj?

Mivel Joe Biden amerikai elnök Szaúd-Arábiába látogatott a múlt héten, és találkozott Mohamed Bin Szalman trónörökös herceggel, az újságíró és másként gondolkodó Dzsamál Khashoggi 2018-as meggyilkolása miatti emberi jogi aggályok ellenére, az olaj iránya ismét reflektorfénybe kerül. Hogy Bidennek volt-e azonnali haszna a politikailag kockázatos látogatásból, az majd kiderül. A WTI Futures nyersolaj ára közel 20%-ot esett az elmúlt öt hétben, ami egybeesik Bidennek az olajtársaságok és olajtermelők inflációban betöltött szerepe miatti megnövekedett állkapcsával, bár ami még fontosabb, egybeesik a recessziótól való fokozott félelmekkel.

 Az olaj ára igazi fogást jelent az elnök, a jegybankok és a tágabb értelemben vett gazdaság számára – az olaj, majd a benzin árának tartós csökkenése jelentős inflációs nyomást levezetne, de egyben recessziót is jelezhet. Ez az, ami meghozza a maga gazdasági és politikai kihívásait.