HOGYAN LEHET MEGTALÁLNI A KRIPTOBÁLNÁKAT?

HOGYAN LEHET MEGTALÁLNI A KRIPTOBÁLNÁKAT?

HOGYAN LEHET MEGTALÁLNI A KRIPTOBÁLNÁKAT?

Bár a blokklánc-technológiának és a kriptovalutáknak köszönhetően számos lehetőség van arra, hogy az emberek belépjenek a pénzügyi világba, egyes személyek vagy csoportok erősebbek és befolyásosabbak másoknál. Ezeket az embereket kriptobálnáknak nevezik. Ebben a blogban megpróbáljuk elmagyarázni a kriptovaluta bálnák kereskedési tevékenységét és a bálnák kereskedésének nyomon követését, ami segíthet javítani a kereskedési megközelítésedet.

 

Hogyan működnek a kriptobálnák?

A kriptobálna olyan személy vagy vállalkozás, aki jelentős mennyiségű kriptovalutát birtokol. A kellő kriptopénz-állományokkal rendelkező bálna képes egy érme vagy token értékét irányítani. Általában nincs meghatározott mennyiségű token vagy érme, amellyel egy személynek vagy szervezetnek rendelkeznie kell ahhoz, hogy bálnának minősüljön. Ha van 1000 Bitcoinod, egyesek azt gondolhatják, hogy bálna vagy. Az altcoinok esetében azonban ez a szám nagyobb lesz, mivel alapvetően a piaci értékkel korrelál.

 

A Bitcoin bálnák: Kik ők?

A Bitcoin-bálnák, ahogyan azt már korábban említettük, olyan személyek vagy szervezetek, akik elég jelentős mennyiségű digitális valutával rendelkeznek ahhoz, hogy befolyásolják vagy akár manipulálják annak árfolyamát. A Coincarp Bitcoin-milliomosok listája alapján, mintegy 119 milliárd dollár értékű Bitcoin van a 100 legnagyobb birtokos birtokában, akik egyben a Bitcoin 13,68 százalékát is birtokolják. Különösen a top 10 tulajdonos 5,35 százalékát birtokolja. A Bitcoin ára váratlanul emelkedhet vagy csökkenhet, ha egy Bitcoin-bálna átruházza a birtoklását; ennek következtében a Bitcoin ára eltávolodik a mögöttes fundamentumoktól.

 

Miért érdemes figyelni a Kripto bálna tranzakciókat?

  • Piaci mozgás előrejelzés

A piaci ármozgás és a piaci likviditás mindig összefügg. A kriptobálnák manipulálhatják a kriptovaluták kínálatát, hogy befolyásolják a piac likviditását és volatilitást okozzanak. A bálnák célja az, hogy feljebb tornásszák a digitális eszközeik értékét, így előfordulhat, hogy sok tokent adnak el, hogy nagyobb piaci eladást indítsanak el, mielőtt újra megvásárolnák őket kedvezményesen. Emellett lehetőségük van arra is, hogy jelentős mennyiségű eszközt szabadítsanak fel kriptopénzek vásárlására, ami a kriptopénz árfolyamának felhajtásával növeli a birtokuk értékét. A befektetők figyelemmel akarják kísérni a kriptobálnák tevékenységét, mert jelentős hatással vannak a piaci árakra, és ezáltal nyerhetnek, ha a bálnák megmozdulnak.

  • Megismerhetjük a piaci ciklusokat

Mivel a piacok ciklikusak, a medvepiacok és a bikapiacok ellentétes irányban indulhatnak. A lakossági pénzek jellemzően a csúcsok idején hajtják a piaci árfolyamok emelkedését, de befektetni akkor érdemes, amikor a piaci árfolyam csökken. Bár minden lakossági befektető felelős az ármozgásért, a kriptopénzek jelentős szerepet játszanak a piaci trendek alakításában. A kriptobálnák kereskedési szokásait megismerhetjük, és a piaci szakasz meghatározásához nyomon követhetjük hollétüket. Feltételezve, hogy a bálnák az árak emelkedésével csökkentik állományukat, arra következtethetünk, hogy a piac elérte a csúcspontját, különösen azért, mert a lakossági befektetők ezzel egyidejűleg tovább növelik pozícióikat.

 

Hogyan lehet megtalálni a kriptobálnákat?

A blokklánc átláthatóságának köszönhetően képesek vagyunk nyomon követni a kriptopénz bálnákat. Vegyük például a Bitcoint: A kriptopénz-rajongók megpróbálják követni egy tárca érkező vagy kimenő tranzakcióit, ha a tárca címén több mint 1000 BTC van. A kriptovaluta bálnák különböző típusú tárcaátutalásai közé tartoznak:

  • Exchange-to-wallet

Ha nem tervezik, hogy azonnal eladják kriptopénzállományukat, a kriptobálnák biztonsági okokból inkább hideg pénztárcában tárolják azt. Az adott kriptoeszközök kínálata tehát csökkent, ha kivették azokat a tőzsdéről, és a személyes pénztárcájukba helyezték. Ennek eredményeképpen ezek a kripto-eszközök drágulni fognak. A kriptovaluták értéke csökkenni fog, ha a kriptobálnák stabil érméket vonnak vissza a hideg pénztárcájukba, ami annak a jele, hogy a piac kedvezőtlen a befektetések szempontjából.

  • Wallet-to-exchange

A kereskedők többsége központosított tőzsdéket használ. Ha egy kriptobálna kriptovalutát helyez el egy ismert tőzsdei tárcába, az azt jelzi, hogy a bálna a kriptovalutával való kereskedést tervezi, nem sokkal a tőzsdei számlájára történő befizetés után. A piacra negatív nyomás nehezedik, ha a bálnák jelentős mennyiségű kriptovaluta, például BTC vagy ETH eladását fontolgatják, amelyeket a tőzsdei tárcákba helyeztek el. Ha azonban stabilcoinokat helyeznek letétbe, az egy befektetési stratégia jele lehet, és felfelé fogja nyomni a piacot.

  • Wallet-to-wallet

A kriptobálnák mozgathatják a digitális eszközöket a pénztárcák között, de legtöbbször tőzsdén kívüli tranzakciókat hajtanak végre. A likviditás és az adatvédelem az indoklás. A tőzsdén kívüli ügyleteket gyakran lehetetlen nyomon követni, és az árfolyamra gyakorolt hatásuk gyakran kevésbé észrevehető, mint a hagyományos kereskedésé.

 

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett ügylettípusok egyike sem jelent 100%-ban biztos kimenetelű ügyletet. A kriptobálnák egyszerűen azért mozgathatnak érméket, hogy befolyásolják a piacot, mert tisztában vannak azzal, hogy a tranzakciók átláthatóak, és mindenki követheti őket.

 

Különböző technikákat alkalmazhatunk a kriptobálnák vizsgálatára és nyomkövetésére:

Vegyük példának a Bitcoint. A Coincarp-on ellenőrizhetjük a 100 leggazdagabb Bitcoin (BTC) címet. Ez a lista azt a 100 leggazdagabb címet mutatja, amelyek jelenleg a legtöbb Bitcoinnal rendelkeznek, és hétnaponta frissül, így láthatjuk, hogyan változtak a kriptobálnák címei.

Ezenkívül a Coincarp-on megvizsgálhatjuk a tőzsdék pénztárcájának egyenlegét is. Ha például a “Bitcoin” lehetőséget választjuk, az oldal megjeleníti a tőzsdén történt Bitcoin-változásokat.

  • Blockchain explorer

A nagy mennyiségű kriptoeszközzel rendelkező, de viszonylag kevés tranzakcióval rendelkező tárcacímeket a Blockchain explorer segítségével meg lehet találni, majd megvizsgálhatjuk, hogy hány tokenjük van és hány tokent mozgattak nemrég. Emellett az Ethereum blokklánc explorer, az Etherscan megfigyelési listáját is használhatjuk az Ethereum blokkláncához tartozó blokklánc explorerben, hogy riasztásokat hozzunk létre egy adott címre érkező és onnan induló tranzakciók nyomon követésére.

  • Whale Alert

A Whale Alert olyan riasztási és felügyeleti rendszereket biztosít, amelyek jelentős tranzakciókat figyelnek meg jelentős blokkláncokon, és megjelölik a jól ismert pénztárcacímeket. Ha valós időben szeretnénk követni a kriptopénz bálna tranzakciókat, csatlakozhatunk a Whale Alert Twitter és Telegram közösségekhez.

 

Végső gondolatok

A kriptovaluta bálnák megfigyelése segíthet a piaci trendek és minták jobb megértésében. A befektetőknek azonban nem szabad kizárólag ezekre a technikákra hagyatkozniuk, vagy önkényesen a bálnákra alapozniuk a döntéseiket. A bálnák figyelésével ugyan nyerhetünk némi előnyt, de ez nem a legmegbízhatóbb információ, mivel a kriptopénzpiacon nincsenek törvények, és könnyebben manipulálható, mint a hagyományos pénzügyi piacok. A kereskedési és befektetési döntések meghozatala előtt sokkal több információt kell figyelembe venni.