EURO A FÓKUSZBAN, VÁRVA A KAMATDÖNTÉST!

EURO A FÓKUSZBAN, VÁRVA A KAMATDÖNTÉST!

EURO A FÓKUSZBAN, VÁRVA A KAMATDÖNTÉST!

Az amerikai dollár tovább gyengült szerdán, mivel az euró visszapattanását tapasztalhattuk a paritás szintről. Európa fontos célja, hogy elkerülje az energiahiánnyal kapcsolatos legrosszabb félelmeket, ezért az Európai Központi Bank agresszívebb kamatemelését tervez.

A Reuters keddi jelentése szerint az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül az orosz gázáramlás a tervezett karbantartás befejezése után csütörtökön időben újraindul.

Az euró árfolyama 0,25%-kal emelkedett a tegnapi záró árhoz képest, az előző napon pedig 0,8%-kal lett erősebb, ami egy hónap óta a legerősebb napi emelkedés.

A hangulatot javító hír volt, hogy az EKB a vártnál nagyobb, 50 bázispontos kamatemelést fontolgat csütörtöki ülésén.

“Ha azt látjuk, hogy holnap újraindul az orosz gázáramlás, az jó hír lesz az euró/dollár számára, és a közeljövőben az euró egy kis lendületet kaphat, és távolabb kerülhet a paritástól” – mondta Carol Kong, a Commonwealth valutastratégája. Bank of Australia (OTC:CMWAY).

“De továbbra is aggódom az euró/dollár miatt, úgy gondolom, hogy a negatív oldalak továbbra is fennállnak… az EKB lehetséges hawkish pivotja nem biztos, hogy képes tartós támogatást nyújtani.”

Az euró mintegy 2,3%-ot veszített július eleje óta, és a múlt héten két évtizede először törte meg a paritást a dollárral, miután az Egyesült Államokban fellángolt az infláció, és féltek az eurózóna éles gazdasági visszaesésétől.

A gyengülő zöldhasú hatására más jelentős devizák is hasonlóan erősödtek, és ahogy a központi bankok szerte a világon egyre vadabbak a szárnyaló infláció megfékezésére tett erőfeszítéseikben.

Az amerikai dollár indexe a kulcsfontosságú valutakosárral szemben 0,14%-kal 106,52-re esett, jócskán elmaradva a múlt heti 109,29-es két évtizedes csúcstól.

Az amerikai valuta visszahúzódása egybeesett azzal is, hogy a Federal Reserve jövő heti politikájának felülvizsgálata alkalmával 100 bázispontos túlméretezett kamatemeléssel kapcsolatos várakozások csökkentek.

Az Aussie jegyzés 0,4%-ot erősödött 0,6925 dolláron, miután egyik napról a másikra 1,3%-ot emelkedett, ami szintén a legnagyobb egy hónapban.

A Fed jövő heti ülése előtt a piacok 23,2%-os esélyt áraznak egy 100 bp-os kamatemelésre. A nagy kamatemelésre vonatkozó várakozások enyhülnek.

Az ausztrál jegybank (RBA) júliusi politikai ülésének egy nappal korábban kiadott jegyzőkönyve azt mutatta, hogy a jegybank további szigorításokat lát az infláció megfékezése érdekében.

Korábban szerdán az RBA kormányzója, Philip Lowe azt is javasolta, hogy az árfolyamok legalább megduplázódjanak a jelenlegi alacsony szinthez képest.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója kedden kijelentette, hogy a BoE következő ülésén egy 50 bázispontos kamatemelés is szerepel majd a „terítéken lévő döntések között”.

Ezzel szemben a japán jen továbbra is kiugró volt szerda reggel, és utoljára 138,155 dolláron forgott, mivel a Bank of Japan eltökélte, hogy kitart az álláspontja mellett.

“Ha ragaszkodnak a fegyverekhez, az a politikai kompromisszumok élesítését vonja maga után a BOJ számára. Ezek közül a legsürgetőbb a JPY meredek esése; a szeptemberi FOMC óta 20-21%-ot esett” – mondta Vishnu Varathan, a szingapúri Mizuho Bank gazdasági és stratégiai vezetője.