MI AZ A CPI ÉS MIÉRT ENNYIRE FONTOS?

MI AZ A CPI ÉS MIÉRT ENNYIRE FONTOS?

MI AZ A CPI ÉS MIÉRT ENNYIRE FONTOS?

 

 

 

Sokan beszélnek róla, de még mindig homályos…. Mi az a CPI és miért ennyire fontos?

 

Ha a Bloomberg, Reuterst, Yahoo Finance cikkeit olvassuk, vagy most már a lustaság miatt, inkább a videóelemzéseit nézzük, akkor sokszor hallunk a CPI ( szí-pí-áj) hangzatos 3 betűs mozaik szóról.  A pénzügyi világ nagyon szereti ezeket a rövidítéseket, mondjuk a legtöbb az három betű, GDP, PPI, HPI, de van két betűs is mint a QE( mennyiségi könnyítés), TB (külker mérleg) vagy akár öt betűs mint a FAANG vagy a régen használt BRIC, de tényleg most jut eszembe az FOMC a Federal Open Market Commitee is.

A mai cikkben a CPI m

 

Az arany ára meredeken emelkedett, és jelenleg 1.726,00 dolláron áll. Az árfolyam a szeptemberi csúcs közelében jár, amely 1.730,00-nál volt és célba veheti az augusztus végi csúcsot 1.765-nél, mivel erős bika hangulat van és a nemesfém új napi szinteket ér el. A legutóbbi árupiaci fellendülés is megfigyelhető, hogy egy felfelé irányuló csatorna mintázatát alakult ki.

Az amerikai ISM jelentés valószínűleg befolyásolni fogja az USD mozgását a mai nap folyamán, ebből kifolyólag hatással lehet az arany árfolyamára is. Az amerikai dollár jelentősen csökkent a hétfői feldolgozóipari PMI hatására, ezért az arany meredeken kezdett emelkedni az erős negatív korreláció miatt, ami az USD és az arany árfolyama között tapasztalható.

Pénteken várhatóan az amerikai átlagos órabér, a nem mezőgazdasági foglalkoztatási változás (NFP) és a munkanélküliségi ráta fogják okozni a legnagyobb piaci hatást a héten. Tehát érdemes odafigyelni az arany árfolyamára is a hét második felében.

 

A XAU/USD rövid távú kilátásai

Várhatóan a csatorna felfelé irányuló mintázatának felső trendvonala, amely az 1.720,00/1.730,00-es zónát keresztezi, lassítani fogja a jelenlegi árfolyam-emelkedését. Egy esetleges rally végül az 1.730,00-es szint ellenállásába ütközhet.

Az 1.700,00-as szint támaszként működhet, ha viszont a nemesfém tovább csökken az 1.685,00 és az 1.680,00-es szintet veheti célba az árfolyam.

Órás chart:

 

Napi grafikon értékelése a XAU/USD esetében

Az árfolyam az 1.675,00/1.680,00 alatti alacsony szint zóna fölé emelkedett a napi gyertyás grafikonon.

A 2022-es csatorna lefelé irányuló mintázatának felső trendvonala és az 50 napos egyszerű mozgóátlag . Figyeljük meg a 100 napos SMA-t, amely feljebb az 1.750,00-hoz közelít ellenállásként működhet a közeljövőben.

Napi chart: