Renko Basic Robot

A Renko stratégia egy ősi japán metodológián alapul, amely egy időfüggetlenségre építő trendkereskedő rendszer.

99 

Leírás

A Renko stratégia egy ősi japán metodológián alapul, amely egy időfüggetlenségre építő trendkereskedő rendszer.
Joggal merül fel a kérdés hogy normál kereskedés során miért húzzuk rá önkényesen a chart-ra a 15 perces idősíkot vagy akár a 4 órást. Miért lennének relevánsabbak az egyes időpontok, mint a többi? Miért fontosabb a záróár, mint az előtte eltelt idő?

Ha a piac hullámait figyeljük, akkor azok időtől független flow alapú mozgások, amelyeknek nem az időbelisége, hanem a mértéke a fontos.

A stratégia egy különleges chartra épít,  a Renko chartra. A rendszerben adott méretű brickeket (téglákat) használunk a mozgások illusztrálására. Miért?
A brick- alapú charton sokkal egyszerűbben megállapíthatóak a trendek, támaszok, ellenállások és relevánsabb szinteket láthatunk, mivel időfüggetlen.
Fontos, hogy ezek a „téglák” azonos méretűek.

Egy Expert Advisor segítségével az előzetesen megállapított méretű brickeket elkészítjük, majd létrehozzuk az egyedi Renko chartunkat.

Természetesen a stratégia leírásban javaslunk méreteket, devizapárokat, de egyedi igények alapján is érdemes létrehozni különböző grafikonokat.

Az alapstratégia egy cikk-cakk mozgásra épül ezen felül egészen különleges beállításokat tárunk fel, mely egyedi a jelenlegi forex piacon.

Zig-Zack alapon állandóan a piacon van. (Affiliates felpörgethetik forgalmukat)

Egy normál Renko chart így nézne ki:

Screenshot Renko

A mi expertünket, egy 5 perces chartra kell helyezni és az oszlop módot használni. Erre a normál chartra rajzolja rá a brick-keket (téglákat).

Kissé szokatlan a látvány de hamar rááll a szemünk.

A mozgékony, trendelő párokkal kiemelkedő eredményeket lehet elérni. Több set fájlt is adunk a robot mellé.

A következő példa backteszt a Dukascopy tick adataival a XAUUSD páron készült. Vigye az egeret a számozott megjegyzésekhez.

1
2

Additional information

A robotos kereskedés messze nem jelenti azt, hogy az ember minden beavatkozás nélkül az Expert Advisorra hagyatkozhat. Nyilván való illúzió azt hinni, hogy az ember vesz egy robotot, s ez megoldja jövőbeni financiális problémáit. A piac állandóan változik, ha egy robot negatív fázisa 1-2 hónapja tart, akor újra át kell gondolni használatát, esetleg újra lehet optimalizálni. Mindenképpen figyelembe kell venni a fundamentális eseményeket, ezek körül ajánlatos a robotokat kikapcsolni. Trendkövető stratégiákat oldalazás esetén szintén ki kell kapcsolni.
Összefoglalva: Ha a piac állapota nem alkalmas a stratégia trédelésére, ha ideiglenesen is, de el kell tekinteni a robot használatától.