fbpx

5 lépés, ami elengedhetetlen a sikerhez – 4. rész

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Tartalomjegyzék

Türelem! A sikerhez vezető út hosszú, drága, csalódásokkal és sikerélményekkel teli. A tapasztalat az elkövetett hibák összessége, ez hozzá tartozik a fejlődéshez. Ne félj tőlük!

“Don’t love the trade”, vagyis ne ülj előtte a körmödet rágva.  Egy tréd nem tréd. A cél, hogy hónap végén a nyertes/vesztes trédek netto eredménye pozitív legyen.

“Don’t love the trade”, vagyis ne ülj előtte a körmödet rágva.  Egy tréd nem tréd. A cél, hogy hónap végén a nyertes/vesztes trédek netto eredménye pozitív legyen.

Money Management, avagy a kockázatkezelés, amely természetesen a növekvő nyereségekre is kihat. Trédenként 1-5% kockázat az ésszerű.

Ne higyj senkinek, nekem sem és semmilyen gurunak sem. Mindent akkurátusan tesztelj le mielőtt “ráereszted” a pénzedre. Abszolút recept nem létezik. 

04

Egy tréder sikeresssége nagy mértékben függ attól, hogyan kezeli a veszteségeit. Vannak olyan típusú emberek, akik nem bírják elviselni a veszteséget. Szabályszerűen elrontja a napját ha volt egy vesztes trédje. Az előző pontokban már volt róla szó, hogy a veszteségek részei ennek az üzleti formának, lehetetlen teljesen kiküszöbölni őket, meg kell tanulnunk tehát élni velük.

Tisztázzuk itt a kockázat fogalmát, mert érdekes módon erre a kérdésemre néha hajmeresztő válaszokat kapok. Először is a trédenkénti kockázatról beszélek. Ha egy trédre hajlandó vagyok X dollárt kockáztatni, az nyilván azt jelenti, ha a tréd kistoppolódik és vesztes lesz, akkor azt az X dollár összeget veszítettem el, amennyit hajlandó voltam a trédre kockáztatni.

A kockázatunkat kezelni kell, ezért nem jó ötlet minden trédet ugyanakkora lotmérettel nyitni, hiszen a stop mindig más távolságra van a belépési szinttől, így a kockázat mértéke trédről-trédre változik. Márpedig a kockázatot “kézben kell tartani”. Ha monjduk minden trédet 0.1 lottal nyitok és egy kosntans kockázatot akarok, akkor a stoppnak mindig egyforma távolságra kell lennie. Ami nyilvánvaló marhaság, hiszen minden trédnél a stop helye a chartból kell származzon, hiszen nem egyforma trédeket csinálunk.

Leszögeztük tehát, hogy a kockázat mértéke a nyitási lotmennyiség és a stopptávolság függvénye. Most jön a lényeg: százalékban kell gondolkodni! Ez a kockázatkezelés aranyszabálya, vagyis a kockáztatható összeg a tőkém hány százalékának felel meg.

Ha azt mondom trédenként a tőkém 1%-át vagyok hajlandó kockáztatni és a tőkém 10.000$, akkor ugye trédenként 100$ kockázatot vállaltam. Ha nyertes a trédem, akkor a tőkém nőtt, és a következő trédnél, már az lesz a 100%, aminek az 1% is több lesz, vagyis a következő trédet már nagyobb lottal tudom nyitni ami egy nyertes sorozatnál exponenciális növekedést jelent, míg az állandóan ugyan annyival nyitott trédek csak lineárisan növelik a tőkémet. Az exponenciális növekedés olyan mint a kamatos kamat, vagyis hosszú távon nagyságrendekkel nagyobb nyereséget eredményez, mint a lineáris növekedés.

Vizsgáljuk meg az ellenkezőjét. Ha veszítek, akkor a következő trédnél a tőkém (vagyis az akkori 100%) kisebb lesz, így az 1% és is kisebb lesz. Vesztő sorozatban tehát a százalékos gondolkodás fékezi “a gödör mélyülését”.

Tehát mindkét esetben nekem dolgozik. Nyertes sorozatban sokkal többet nyerek, vesztes sorozatban sokkal kevesebbet vesztek.

A nyitási lotméret, tehát a tőkém nagyságától, a kockáztatható százaléktól és a stoptávolságtól függ. Ha ki kellene számolni a akkor a képlet így néz ki:

1%-ot vagyok hajlandó kockáztatni, a tőkém pedig 10.000$. A kockáztatható összeg tehát 100$. Ezt a 100$-t elosztjuk a stoptávolsággal (pontokban megadva) és megkapjuk a nyitási lotméretet.
Legyen a stoppunk 40 píp, vagyis 400 pont távolságban. A 100-at elosztom 400-al és kapok 0.25-öt. A trédet tehát 0.25 lottal kell nyitni. Veszteség esetén ugyanis akkor jön ki pont a 100$ amit hajlandó voltam kockáztatni.

Nézzünk egy másik példát: a tőke 1.000$ a stop 25 píp, vagyis 250 pont távolságban van. Hajlandó vagyok 2%-ot megkockáztatni egy tréden. Az 1000$ 2%-a = 20$.
Tehát 20/250= 0.08 lottal.

Természetesen nem kell minden tréd előtt lázasan számolgatni. Remek eszköz pl. a Position Size Calculátor nevű indikátor. Ezt rátesszük a chartra, megjelenik egy zöld és egy piros vonal. Az egérrel megfogjuk a piros vonalat és a stopp helyére húzzuk. Az indikátor azonnal mutatja mekkora lotmennyiséggel kell nyitnom. (Persze az indikátorba előbb be kell írnom hány %-ot vagyok hajlandó kockáztatni.) Ezt az indikátort weboldalunkon a Letöltések/Indikátorok között ingyen le lehet tölteni.

Ráadásul még egy segédeszköz van, a PSC-trader nevű script. Akkor nem kell semmit irogatni, az ember ráhúzza a szkriptet a chartra és az azonnal beteszi a trédet az indikátorban lévő adatokkal. Beteszi az Entry-t, a stoppot és a kiszámolt mennyiségű lottal nyitja meg a trédet. A szriptet szintén le lehet tölteni nálunk, csak a szkriptek közt kell keresni.

Ez az egész cikk az u.n. Money Managemntről szól, ami a kockázatkezelés témája.

Főleg az ár riasztott viszza, hogy tanulási folyamatként a mentorálást válasszam. Bőven megtérült az ára.

Tanulj!

Olvass, hallgass webinárokat, tanulmányozd videó sorozatainkat, gyűjts tapasztalatokat

Várkuti Géza