Intuitív tréding

Ez az előkelő kifejezés arra, hogy mindenféle terv, stratégia nélkül nyomkodjuk a Buy/Sell gombot. Az “Úgy gondolom…” és “Szerintem…” kezdetű mondatoknak nincs helye a kereskedésben.
Stratégia nélkül nem szabad kereskedni.

Stop nélkül trédel, vagy igazítgatja a stoppot

Egyszer-kéteszer kistoppolódik, ez után úgy gondolja az a megoldás, hogy nem tesz stoppot. Fatális tévedés, ha szerencséje van egy ideig még jól is mehet a dolog, de csak idő kérdése, hogy mikor ragad benn egy trédben amivel rengeteg pénzt veszít.
A stoppnak, mint a stratégia minden elemének a chartból kell származnia, tehát nem véletlenül van ott ahova tettük. Ne tologassuk kereskedés közben, a veszteséget le kell nyelni és a következő trédre koncentrálni.

Forgatja a trédet

Ha benne van egy trédben, és megfordul az árfolyam, gyorsan bezárja a trédet és megfordítja, akár többször egymás után is. Rengeteget lehet így veszteni. Murphy törvénye szerint az autópályán mindig a másik sáv halad gyorsabban, akkor is ha sávot vált.

Megérzésre zárja a trédet

Ha fut a tréd, ott ül a gép előtt és izgatottan figyeli. Most jó irányba megy, jaj, visszafordult, nem, mégis jó az irány…stb. Csak idő kérdése mikor avatkozik be és zárja be a trédet, hogy ennyi már nekem elég. Ez legalább biztosan megvan.
Nincs tudatában, hogy a saját nyereségeit vagdossa meg. Még ha néha jól jön, hogy előbb zárt, de hosszú távon biztosan csak magának árt. A stratégia szerint nem véletlenül van ott a célár, ahova tettük. Meg kell maradjunk a stratégiánál. Hosszú távon egész biztosan így jár jobban.

Nem törődik a lot nagyságrenddel

A legelején még nem baj, ha valailyen fix lotmérettel nyitogatja a trédjeit. Egy idő után azonban meg kell szokni, már a demózás időszakában, hogy a Money Management szabályai szerint százalékos kockázatban és nyereségben gondolkodjon. Hogy hány pípet csinált valaki egy hónapban, az nem mond semmit a pénzbeli teljesítményről. Egy 30 pípes nyereség, lehet akár 3% tőkére vetített nyereség is, ha a stop 10 píp távolságban volt..
Így 100 píp lehet 1% is, ha a stop 100 píp távolságra volt.

Túl korán kezd el élesben kereskedni

Sikerül 1-2 netán több nyertes tréd és az ember máris hajlamos bebeszélni magának, hogy megy ez, ura a helyzetnek. A szerencse alapú trédek nem számítanak, csak azok, amelyeket meg tud ismételni, vagyis egy meghatározott stratégia áll mögötte.
Minden tanítványomnak azt tanácsolom, hogy csak akkor kezdjen élesben kereskedni, ha legalább 3 hónapig folyamatosan nyereséget tud generálni. Vesztes trédek persze vannak, de 1 tréd, nem tréd, a lényeg a havi végeredmény.

A bróker kiválasztását nem veszi komolyan

Manapság egy szép weboldalt minden teenager tud csinálni, mégis hallom újra és újra, hogy valaki azért választotta XY brókert, mert meggyőző weboldala volt.
Tisztában kell lenni a Market Maker, ECN, STP típusokkal. A Youtube csatornámon részletesen kitárgyalom ezt a kérdést a Forex csapdái videóban. Már itt az elején, még egyetlen kereskedés nélkül is lehet fatális hibát csinálni.