A brit miniszterelnökasszony May éppen hogy megúszta az ellene indított bizalmatlansági indítványt. Ez azonban még messze van attól, hogy rendbe jöjjenek a dolgok. A szituáció azért olyan komplikált, mert a brit parlamentben feloldhatatlannak látszó ellentétek jóformán lehetetlenné teszik, hogy Nagy-Britannia a külföld felé mint egy egység, képviselve legyen. Theresa May sajnos nem egy Winston Churchill formátumú politikus, sajnos nem képes arra, hogy a szélsőséges erők között egy konszenzust hozzon létre. May hiába utazott Brüsszelbe, hogy újabb engedményeket próbáljon meg kicsikarni az EU-ból. Ez azonban minden jóindulat ellenére nem olyan egyszerű, hiszen hogy 27 tagállam egy hanggal tudjon beszélni, ahhoz újabb időtrabló tárgyalások lennének szükségesek. Az EU megcsinálta a házi feladatát, Nagy-Britannia nem.

Sajnos egyre több jel mutat arra, hogy jövő év Március 30.-án egyezmény nélkül fogják elhagyni az EU-t (ez az u.n. kemény Brexit), ami mindkét oldal részére egy rémálom.

Gondoljunk egy export-import cégre. Ki tudja, hogy az “ő” produktuma vámmentes marad e, vagy vámot kell e rá fizetni, és ha igen mennyit, és mikortól? Még rövid távra sem tudna tervezni, nemhogy hosszú távra. Merne újabb beruházást indítani? Nyilván nem..
Mernek e ez után Angliában munkát vállalni a nagyra becsült speciális szakemberek? Az “agy-elszívás”-nak vége lenne. Biztosan minden fog működni ez után is, de már egy kamion határátlépése is jelentős bürokrácianövekedéssel járna, és egy külkereskedelemmel élő államban messze nem 1 kamionról beszélünk.
Vagy más lehetséges aspektusok: Angoloknak Visum kell az EU-ba, Skócia kiválik Nagy-Britanniából.
Lassan-lassan minden el fog rendeződni, de a hangsúly a lassanon van. Addig pedig bizonytalanság, káosz… Ezt pedig a tőzsde nagyon nem szereti.

Nos ez talán a worst-case (a lehető legrosszabb) szcenárió. Amíg a jelek erre mutatnak, addig a GBP és az EUR paritása is elképzelhető. Több kommerciális devizakereskedő cég, hedge fond már most shorton van a GBP-vel.

A szituáció jelenleg még 3 esélyes:

  1. Létrejön a megegyezés, és a Brexit rendezetten lezajlik (esély véleményem szerint 30%)
  2. Hard Brexit – ez az amit fent leírtam (60%)
  3. Győz a józan ész és visszacsinálják a Brexitet, Nagy-Britannia mégis megmarad az Únióban. (10%) Jelenleg ez lehetetlennek látszik, de végül is semmi sem lehetetlen. Ha valaki 40 évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy az oroszok békésen haza fognak menni Magyarországról, azt megmosolyogva jobb esetben reménytelen optimistaként könyveltük volna el, rossz esetben hülyének néztük volna. A történelem tartogat meglepetéseket.

Ez a csiki-csuki az angolok lelkén, büszkeségén bizonyára sebet hagyna vissza, ami lassan begyógyul majd és talán egy napon képesek lesznek önmagukon is nevetni, ha visszagondolnak erre a fiaskóra.